‘Wat is mijn plek in ons samengestelde gezin? Want ik weet het niet meer en misschien heb ik het wel nooit geweten…’ Dit is de meest gestelde vraag en uitgesproken zorg van stiefmoeders in onze Stiefgoed-praktijken. 

Pijnlijk! Omdat het niet weten waar je wel of niet van bent en waar je hoort, zo ontheemd voelt. Cliënten omschrijven dit als diepe eenzaamheid in het gezin en soms ook in de relatie, terwijl juist deze relatie de reden was om een stiefgezin te vormen. 

Alles heb je er voor willen geven, ondanks de onzekerheid of twijfel, gesteund door een diep verlangen naar een hamonieuze, gelijkwaardige relatie. Zijn kinderen waren welkom en dat zijn ze wellicht nog steeds, maar hoe je nu ontspannen met ze om kan gaan, is je een raadsel. ‘Het is bizar dat ons hele gezin en de sfeer in huis verandert als ‘zij’ binnen komen. Sterker nog, alleen al de gedachte aan zijn kinderen bezorgt mij buikpijn.’

Herken jij het bovenstaande? Weet dan dat je hier geen uitzondering in bent en dat jullie ongetwijfeld hebben gedaan wat in jullie mogelijkheid ligt. Weet ook dat het niet vanzelf oplost. Dat je inzichten nodig hebt in de wijze waarop het samengestelde gezin onder de waterlijn werkt, zodat je begrijpt waar gevoelens en gedrag vandaan komt. Je hebt handvatten nodig om het anders te doen, zodat jullie als stiefpaar in staat zijn om op gelijkwaardige wijze en elkaar steunend het fundament te vormen van jullie nieuwe gezin. 

Te mooi gezegd? Dan begrijp ik, want jullie situatie is vast heel wat complexer dan alle andere gezinnen van stiefparen die wij hebben geholpen. Of vind je eigenlijk dat je niet moet zeuren en dat het allemaal wel meevalt? Sta dan eens bewust stil bij hoe jij je voelt. Hoe voelt het in je buik? Adem je nog als je aan de stiefkinderen denkt? En hoe is het met jouw gedachten? Draai je rondjes in je hoofd op zoek naar een oplossing? Natuurlijk komt er veel goed, maar je bent ook aan het werk in een rol die wellicht nieuw en niet vanzelfsprekend voor je is. 

Als je een samengesteld gezin wilt vormen en een fijne stiefmoeder wilt zijn voor de kinderen, ten behoeve van jezelf en je relatie, leer dan. Ook als je al moeder bent en je intuïtief weet wat je moet doen, want stiefmoederschap is nét anders.

Ben je veel met zijn kinderen bezig (ook in gedachten)? Verleg dan de prioriteit van zijn kinderen naar jouw relatie. Dat is de reden waarom je bij elkaar bent. Eerst verbinding tussen elkaar en daarna van betekenis zijn voor zijn kinderen. 

Ik laat de cliënten altijd inzien hoe de huidige dynamiek is onder de waterlijn én wat er moet gebeuren om deze dynamiek op te heffen en gezond te krijgen. Bij onze werkwijze horen thuiswerkopdrachten. Eén van deze opdrachten deel ik graag met jullie:

Ga eens tegenover elkaar staan en kijk elkaar aan totdat jullie echt contact hebben. Houd dit zeker een paar minuten vol. Ongemak hoort er bij, lachen, huilen… Daarna komt er vast rust. Vraag aan elkaar of je partner naast jou wil komen staan en houd het contact in stand. Als jullie naast elkaar staan, kijk dan recht vooruit en voel de schouder aan schouder. Hoe voelt dit voor jou? Wat brengt het je? Ervaar je steun, warmte of wellicht allebei? Of is het iets waar je nog een beetje aan moet wennen, zo samen naast elkaar staan?

Dit is exact wat er met grote regelmaat verdwijnt als de kinderen er zijn: het gevoel van samen! Koester dit, het is de voedingsbodem van jouw relatie en gezin. Het geeft je de mogelijkheid om jouw plek te vinden én vast te houden met alle liefde die je in je hebt. Leren? Dit is een stapje in de goede richting.


Door Patricia Heije Jansen, Stiefgoed
Eerder gepubliceerd in het STIEF m/v proefnummer

Gerelateerde artikelen