Auteur(s)

K. van Houdt

Samenvatting Publicatie

Door een toename in scheidingen worden gezinsverbanden steeds ingewikkelder: steeds meer mensen zijn opgegroeid met een of meer stiefouders. Hoe hecht is de relatie tussen volwassen stiefkind en stiefouder op de langere termijn, en hoe solidair zijn ze met elkaar? Vaak zijn relaties harmonieus en wordt wederzijds hulp gegeven. Maar er is ook een grote groep volwassenen stiefkinderen met afstandelijker relaties tot hun stiefouders. Ook is er veel verschil tussen de relaties van stiefkinderen met stiefvaders en stiefmoeders. De biologische moeder speelt hierin een centrale rol. Dit komt naar voren uit het promotieonderzoek van socioloog Kirsten van Houdt. Ze promoveert op vrijdag 19 maart aan de Universiteit van Amsterdam (UvA).

Promotiegegevens

Kirsten van Houdt: Stepfamilies in Adulthood. Solidarity between Parents and Adult Children. Promotor is prof. dr. M. Kalmijn; copromotor is dr. K.O. Ivanova (Tilburg University)

OrganisatieArray
Categorie
Proefschrift/Artikel
Publicatiejaar2021
TaalNederlands
Boek

Stiefvadergezinnen

In dit boek staan stiefvaders centraal: hoe voelt hun positie, welke rol willen ze innemen, waar nemen ze verantwoordelijkheid voor? Stiefvadergezinnen functioneren heel anders dan stiefmoedergezinnen…