Voorzitter Bestuur
PROFIELSCHETS VOORZITTER STICHTING STIEFACADEMIE NEDERLAND
Stichting Stiefacademie Nederland
De Stiefacademie Nederland is een jonge enthousiaste Stichting met een grote missie: hét Expertisecentrum op het gebied van samengestelde gezinnen worden in Nederland! Wij werken vanuit vier pijlers: voorlichting, educatie, onderzoek en ontmoeting.
Het expertisecentrum zowel voor (stief)ouders zelf als voor professionals die werken met deze 'samengestelde gezinnen'. Een persoonlijke droom van de initiatiefneemster die ontstond tijdens het schrijven van het boek 'De mijne zijn de liefste' over de dieperliggende dynamieken in samengestelde gezinnen. Helaas zijn de cijfers schrikbarend: ruim 60% van de samengestelde gezinnen redt het niet. De kinderen die hier opgroeien hebben al een scheiding of overlijden meegemaakt van (een van) de ouders en riskeren weer een breuk mee te maken. Echt zorgwekkend voor hun opgroeien en helaas een groot risico voor deze kinderen om zelf ook in een scheiding terecht te komen in de toekomst (risico is 2 tot 3 keer zo hoog!). Er wordt nog veel te traag gereageerd op een zeer snelle ontwikkeling in de maatschappij.
Steeds meer jeugdigen groeien op in samengestelde gezinnen.
Van een samengesteld gezin is sprake als één of beide volwassenen, kinderen hebben uit een eerdere relatie. Steeds meer jeugdigen groeien op in samengestelde gezinnen. Waar in 1997 één op de tien minderjarige kinderen te maken had met complexe gezinsverbanden, is dat inmiddels toegenomen tot één op de vijf. Dit speelt zich niet alleen in Nederland af, maar is een internationale trend. Dit betekent dat het traditionele kerngezin niet langer de norm is.
Niet sleutelen aan de kinderen, maar rust brengen bij de (stief)ouders
De kinderen in het samengestelde gezin vormen de primaire doelgroep van onze stichting. Wij willen echter niet gaan sleutelen aan deze kinderen, maar de (stief)ouders ondersteunen in hun rol om het samengestelde gezin tot een optimale opgroei-plek te maken voor de kinderen. Immers: is er rust bij de (stief)ouders, dan vaart het hele systeem er wel bij.
Hulpverleners en de directe omgeving kijken veelal nog met de ‘kerngezin-bril’
De huidige hulpverleners hebben het vak 'Samengestelde gezinnen' niet op school gehad (of in het gunstigste geval als een keuzevak). Wij constateren een kennisachterstand bij hulpverleners en andere begeleiders en betrokkenen bij samengestelde gezinnen. Kijken met een ‘kerngezin-bril’ op en hiervanuit reageren, werkt contraproductief. Stiefouders voelen zich niet gezien en raken, letterlijk en figuurlijk verder van huis. Hier is dus (veel) werk te doen.
Ambitieus
Daar waar de initiatiefneemster in 2019 alleen startte, is de stichting in drie jaar uitgegroeid tot een community van circa 20 vrijwilligers en bijna 40 aangesloten professionals (via een betaald lidmaatschap). En dit is nog maar het begin! De huidige activiteiten (100% door vrijwilligers gerund) laten een duidelijke groei zien en geven een duidelijk beeld van de behoefte van stiefouders in de Nederlandse maatschappij. Een opsteker in 2022 was de toelating tot het Groeiprogramma: het pioniersprogramma van het Oranje Fonds als een van de 38 geselecteerde initiatieven uit heel Nederland: ons werk en innovatieve insteek doet ertoe.
Belangrijk speerpunten voor de komende jaren zijn: zorgdragen voor structurele financiering (subsidie), doordringen tot het maatschappelijke en politieke bewustzijn van de problematieken binnen samengestelde gezinnen en dat de stichting met haar activiteiten een belangrijk antwoord vormt in het preventieve veld (voorkomen van oplopende kosten in (jeugd)zorg).
DE FUNCTIE
Aanleiding
Stichting Stiefacademie Nederland is op zoek naar kandidaten voor de rol van voorzitter van het bestuur. Deze rol wordt sinds de oprichting van de stichting vervult door initiatiefnemer Karin den Hollander. Omdat zij de rol van directeur gaat bekleden wordt een opvolger gezocht.
De voorzitter vormt samen met de directeur het gezicht van de stichting. De voorzitter is het eerste aanspreekpunt voor de directeur en geeft daarnaast leiding aan de bestuursvergaderingen. Het bestuur bestaat verder uit een secretaris en een penningmeester met zeer gedegen bestuurservaring.
Wie zoeken wij?
Wij zijn voor de rol van voorzitter op zoek naar iemand, die:
- Zin heeft in een maatschappelijke uitdaging: het onderwerp ‘samengestelde gezinnen’ meer bekendheid geven én dit ook bij centrale én lokale overheden agendeert
- Persoonlijk een nauwe betrokkenheid heeft bij het onderwerp en idealiter iemand die zelf in een samengesteld gezin leeft
- Een uitdaging ziet in de belangrijkste speerpunten van de stichting de komende jaren: komen tot structurele financiering en doordringen tot het maatschappelijk en politiek bewustzijn
- (politieke) Deuren opent
De nieuwe voorzitter heeft een positief publiek profiel, wordt algemeen herkend als een voorvechter van onderbelichte onderwerpen in de samenleving en kan deze ín de dialoog brengen. Deze persoon is daarom nadrukkelijk een ambassadeur voor stichting Stiefacademie Nederland. Hij of zij heeft daarnaast een bovengemiddelde politieke en maatschappelijke antenne, brede bestuurlijke ervaring in publieke of (semi)publieke organisaties en opereert vanuit kracht door samenwerking.
Ook kandidaten dit zich niet direct herkennen in het publieke profiel maar wel een relevant netwerk hebben op strategische niveau worden uitgenodigd om te reageren.
De ideale kandidaat brengt inhoudelijk kennis op één of meer van de volgende expertisegebieden: politiek, strategie, financiën (met name fondsenwerving en subsidies) & bedrijfsvoering. Omdat de sterke wens bestaat om het profiel van het bestuur een afspiegeling te laten zijn van de doelgroep zoeken wij nadrukkelijk naar iemand met (nabije) ervaring in een samengesteld gezin.
Het bestuur komt circa 4 keer per jaar samen, heeft een strategiedag en is betrokken bij de jaarlijkse vrijwilligersdag. Gemiddeld is de verwachte tijdsbesteding voor de voorzitter van het bestuur circa 1-2 dagen per maand. Het betreft hier een onbezoldigde functie.
Stichting Stiefacademie Nederland is statutair gevestigd in Houten. De vergaderingen vinden online en offline plaats.
De procedure
Het huidige bestuur neemt de schriftelijke sollicitaties in behandeling. Op basis hiervan worden kandidaten uitgenodigd voor selectiegesprekken. Het eerste gesprek zal plaatsvinden met de huidige voorzitter (Karin den Hollander), waarna een eventueel vervolggesprek zal worden gepland met de overige bestuursleden. Tot slot zal een gesprek met een vrijwilligersvertegenwoordiging plaatsvinden.
Onderdeel van het selectietraject kan zijn het inwinnen van referenties en het raadplegen van openbare bronnen.
Een VOG maakt onderdeel uit van het aannamebeleid.
Indien u zich kandidaat wilt stellen voor deze vacature stuur dan uw CV en motivatie naar:
[email protected]
Voor nadere informatie over deze vacature kunt u contact opnemen met Karin den Hollander op: 06-28362660.
Uiterste reactietermijn is 1 februari 2023