StiefSchouder

StiefSchouder brengt een (stief)ouder van een samengesteld gezin in contact met een andere (stief)ouder in een samengesteld gezin. Een StiefSchouder biedt jou, als (stief)ouder met een samengesteld gezin, een luisterend oor, herkent de uitdagingen en deelt eigen ervaringen.  

StiefSchouder
worden? 

Een StiefSchouder is een (stief)ouder met een samengesteld gezin, die een andere (stief)ouder tijdelijk een schouder biedt om op te leunen.  

StiefSchouder
vinden? 

Een StiefSchouder biedt jou, als (stief)ouder met een samengesteld gezin, tijdelijk een schouder om op te leunen.

StiefSchouder,
help je mee?

Help ons StiefSchouder nog succesvoller te maken! Lees hier hoe jij kunt bijdragen.

Over StiefSchouder

(Stief)ouders met samengestelde gezinnen weten dat leven in een samengesteld gezin best een uitdaging kan zijn. Waar ‘de buitenwereld’ het nieuw gevormde gezin meestal gewoon ziet als een ‘gezellig nieuw groot gezin’ blijkt dat voor de betrokkenen in het gezin van binnen vaak heel anders te voelen. Dan is het fijn om situaties te kunnen bespreken met iemand die weet hoe het is om te leven in een samengesteld gezin, met alle leuke dingen én de uitdagingen. Een ‘schouder om even op te leunen’. Daarom heeft Stiefacademie Nederland, het landelijk expertisecentrum voor samengestelde gezinnen, het programma ‘StiefSchouder’ opgezet. 

StiefSchouder koppelt een ervaren (stief)ouder aan een andere (stief)ouder. De StiefSchouder biedt zo een (tijdelijke) schouder om op te leunen en een luisterend oor. Hij of zij herkent de uitdagingen en kan zijn of haar eigen ervaringen delen.  StiefSchouder is vooralsnog gestart en actief in de Lekstroomgemeenten Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein en Vijfheerenlanden. In de komende jaren schaalt StiefSchouder op naar een team van StiefSchouders voor samengestelde gezinnen in heel Nederland.

Je wilt StiefSchouder worden voor een andere (stief)ouder in een samengesteld gezin?

Weet jij uit eigen ervaring dat een samengesteld gezin leuk en en ingewikkeld tegelijk kan zijn? Biedt dan een (tijdelijke) schouder aan een andere ouder met een samengesteld gezin.

Is het volgende van toepassing op jou:

 • Ik ben (stief)ouder/-verzorger in een samengesteld gezin of ben dat geweest 
 • Ik ben zelf opgegroeid in een samengesteld gezin
 • Ik werk met (ouders en/of kinderen uit) samengestelde gezinnen

Dan maken we graag kennis met je! 

Al onze StiefSchouders zijn vrijwilligers. We willen je zo goed en professioneel mogelijk inzetten, dus we vinden een goede kennismaking belangrijk. Zo leren we elkaar kennen en kunnen we goed inschatten wie bij jou past als een aanvraag voor een StiefSchouder bij ons binnenkomt. Als we een match zien, brengen we jullie met elkaar in contact. Daarna maken jullie zelf afspraken over de invulling van jullie contact. Wij houden contact met jullie om te horen of jullie contact prettig verloopt. We bieden onze StiefSchouders begeleiding, coaching en trainingsdagen, zodat jij je als StiefSchouder optimaal kunt inzetten voor jouw maatje. Je wordt onderdeel van onze StiefSchouder-Community met andere StiefSchouders. En als je vragen hebt, kun je altijd terecht bij de coördinator van StiefSchouder.

Stappenplan

 • Meld je aan via de website
 • We bellen jou voor een kennismakingsgesprek
 • We zoeken een passende match
 • Aanvraag VOG (verklaring omtrent gedrag)
 • Kennismaking tussen jou en een aanvrager
 • Afspraken en begeleiding
 • Afronding traject

Meld je aan als StiefSchouder

Je wilt een StiefSchouder vinden voor jou in jouw samengestelde gezin?

Herken jij de uitdagingen van een samengesteld gezin? Weet je even niet meer hoe je verder moet in jouw samengestelde gezin? Zoek dan via StiefSchouder een ervaringsdeskundige met een samengesteld gezin die jou vanuit zijn/haar eigen ervaring tot steun kan zijn. Na je inschrijving en een intake-gesprek, maken we een match tussen jou en één van onze StiefSchouders. Daarna maken jullie zelf afspraken over de invulling van jullie contact. Wij houden contact met jullie om te horen of jullie contact prettig verloopt. 

Onze StiefSchouders zijn allemaal vrijwilligers. Ze krijgen begeleiding, coaching en training van de ervaren trainers en coaches van Stiefacademie Nederland. Als je vragen hebt, kun je altijd terecht bij de coördinator van StiefSchouder. 

Stappenplan

 • Meld je aan via de website
 • We bellen jou voor een kennismakingsgesprek
 • We zoeken een passende match
 • Kennismaking tussen jou en een aanvrager
 • Afspraken en begeleiding
 • Afronding traject

Meld je om een StiefSchouder te vinden

Je wilt StiefSchouder helpen nog succesvoller te zijn in het ondersteunen van (stief)ouders in samengestelde gezinnen?

Zo kun je helpen:

 • Word StiefSchouder
 • Word vrijwilliger bij Stiefacademie Nederland
 • Doneer of sponsor via je bedrijf (ANBI)

StiefSchouder is een project van Stichting Stiefacademie Nederland, het expertisecentrum op het gebied van samengestelde gezinnen, voor- en door (stief)ouders en professionals. StiefSchouder wordt daarom ondersteund door de vele vrijwilligers van Stiefacademie Nederland. We werken vanuit een stichting en zijn daarom voor financiering afhankelijk van donaties, fondsen en subsidies. 

Word StiefSchouder
Meld je aan als StiefSchouder en ondersteun een andere (stief)ouders/-verzorger met een samengesteld gezin. 

Word vrijwilliger bij Stiefacademie Nederland
StiefSchouder wordt ondersteund door de vele vrijwilligers van Stiefacademie Nederland, op het gebied van coaching, organisatie, training, marketing, financiën, juridische zaken en bestuur. Wil jij je vanuit een specifieke expertise voor ons inzetten, neem dan contact met ons op. 

Doneer of sponsor via je bedrijf (ANBI)
Ondersteun ons financieel door een donatie aan of door zakelijke sponsoring van Stichting Stiefacademie Nederland (ANBI).

Onze StiefSchouders

Ontmoet onze StiefSchouders

Donja Yzenbrandt

StiefSchouder

Karin den Hollander

StiefSchouder

Ondersteuning

StiefSchouder wordt (financieel) ondersteund door onder meer:

Contact

Voor vragen en of andere opmerkingen kun je altijd contact met ons opnemen

StiefSchouder
Gravenborch 23
3992 CA Houten
KvK: 78376114

Donja Yzenbrandt
coördinator StiefSchouder / Stiefacademie Nederland
info@stiefschouder.nl
Mobiel: 0622551323