Professionals

Home / Professionals

Welkom,

Hier vind je alles wat we aanbieden aan professionals die werken met (stief)ouders in samengestelde gezinnen. Van artikelen tot podcasts en van evenementen tot boeken. Wist je dat je als professional je aan kan sluiten bij Stiefacademie Nederland? Hier zitten allerlei interessante voordelen aan vast en je wordt als professionele hulpverlener genoemd op onze website.

Snelle links

Komende activiteiten

Stiefcirkel

Test Stiefcirkel – dag 1

Test Stiefcirkel – dag 1′(Complexe) echtscheiding en samengestelde gezinnen’ (met de STIEFCIRKEL als handige tool) – dag 1 (24 SKJ punten voor hele training) VOL Let op! Deze trainingsdag is…

Midden van het land

3 oktober

09:00

€ 325

Ontdek dit evenement

Test Studiedag ‘Ervarend leren: De plek in het stiefsysteem’

Over dynamieken in samengestelde gezinnen – voor professionals– (incl. SKJ punten)Het aantal samengestelde gezinnen in Nederland neemt toe. Stellen die starten met een samengesteld gezin ervaren gedurende de eerste jaren…

In overleg

31 december 2025

09:00

€ 9.50

Ontdek dit evenement
Stief Workshop Poppetjes

Test Intervisie voor professionals

Twee keer per jaar organiseert de Stiefacademie Nederland een (dagdeel) intervisie voor professionals die werken met samengestelde gezinnen. Tijdens deze intervisie ontvangen de deelnemers informatie over de plannen van de Stichting, maar staat vooral…

Locatie onbekend

18 oktober

10:00

€ 105

Ontdek dit evenement
Stief Workshop Poppetjes

Intervisie voor professionals (alleen voor leden)

Twee keer per jaar organiseert de Stiefacademie Nederland een (dagdeel) intervisie voor professionals die werken met samengestelde gezinnen. Tijdens deze intervisie ontvangen de deelnemers informatie over de plannen van de Stichting, maar staat vooral…

Locatie onbekend

18 oktober

10:00

€ 0

Ontdek dit evenement
Stief Webinar

Webinar met gastspreker

“We hebben het vaak erg fijn samen, totdat zijn kinderen thuis komen. Ik voel me op mijn plek gezet. Een plek die ik niet wil…”Ken je dat gevoel? Dat de…

Online

9 december

20:00

€ Vrijwillige bijdrage

Ontdek dit evenement

Extra ondersteuning

Intervisie

Twee keer per jaar organiseert de Stiefacademie Nederland een (dagdeel) intervisie voor professionals die werken met samengestelde gezinnen. Tijdens deze intervisie ontvangen de deelnemers informatie over de plannen van de Stichting, maar staat vooral collegiale kennisuitwisseling over het werken met samengestelde gezinnen voorop.

Meer informatie

Word lid

Wist je dat je ook lid kan worden van Stiefacademie Nederland? Ontdek hier welke voordelen er zijn van een lidmaatschap!

Ik wil meer weten over lid worden

In-company training

Tijdens deze studiedag kijken we met jouw collega-professionals welke invloed de systemische wetmatigheden hebben op de dynamiek in het stiefsysteem.

Meer informatie

Help ons verder en doe mee met onderzoek

Doe mee met onze onderzoeken en draag direct bij aan onze missie. Jouw inzicht is onmisbaar. Elk antwoord helpt.

Vul de vragenlijst in

Informatiehoek

1-4 van de 105 resultaten
  • Boek Weer eensgezind

    Weer eensgezind

    Nele de Keyser | Paperback | Nederlandstalig

    In een nieuw samengesteld gezin. Een nieuw samengesteld gezin is druk, fijn, stresserend, moeilijk, hartverwarmend, vol liefde en soms vol ergernis. Alle goede bedoelingen ten spijt slaagt maar één derde van de nieuwe gezinnen erin om een stabiel gezin te vormen. De specifieke dynamiek van een nieuw samengesteld gezin is namelijk heel anders dan die in het oorspronkelijke kerngezin. Onder meer de rol die je opneemt als stiefouder en als ouder, hoe je de opvoeding van eigen kinderen en stiefkinderen op een goede manier aanpakt, hoe je omgaat met de afwezige ouder, hoe je vlot communiceert, wat je doet bij conflicten, … het zijn thema’s die alle aandacht vragen en waar je het best al bij stilstaat voordat je met je nieuwe gezin van start gaat. Maar ook voor wie al een tijd een nieuw samengesteld gezin vormt, bevat het boek nuttige informatie om het dagelijks leven van alle gezinsleden te optimaliseren. De auteur steunt haar standpunten op de systeemtheorie, de zelfdeterminatietheorie, wetenschappelijk onderzoek en haar eigen ervaringen als gezinsbegeleider. Aanvullend op het boek biedt zij een online tool aan op www.eensgezind.be, waar nieuw samengestelde gezinnen hun eigen gezinsplan kunnen opmaken. Over de auteur Nele De Keyser, bemiddelaar en systemisch counselor, coördineert Orato, een praktijk voor familiale bemiddeling, relatie- en gezinsbegeleiding, waarbij zij gespecialiseerd is in ondersteuning van nieuw samengestelde gezinnen.

    Bestel bij Bol
  • Boek Weg met de boze heks

    Weg met de boze heks en de slechte stiefmoeder

    Annine E.G. van der Meer | Hardcover | Nederlandstalig

    Vertellingen van het Gouden Hart-Grimmsprookjes voor mensen van nu. Waarin onderscheidt dit boek zich van andere sprookjesboeken? Op basis van oudere uitgaven van Grimm kunnen wij het vrouwvijandige beeld uit de 19e eeuwse Grimmsprookjes terugvertalen naar een nieuwe versie die mensen in de 21e eeuw voorziet van een evenwichtig man-vrouw- en maatschappijbeeld. Samenvatting Dit is het tweede deel in de reeks sprookjes voor mensen van nu met daarin drie Grimmsprookjes: De koningsdochter en de kikkerprins, Assepoester en Doornroosje. In deze ‘Vertellingen van het Gouden Hart’ komen geen boze heksen, slechte stiefmoeders, jaloerse stiefzusters en kwaaie feeën voor. Hoe komt dat? De laatste uitgave van de Grimmsprookjes uit 1857 werd wereldberoemd en wordt tot op de dag van vandaag aan kinderen overal ter wereld voorgelezen. Deze verzameling klassieke kindersprookjes wordt bevolkt door kwaaie stiefmoeders, boze feeën en kinderhatende heksen die kinderen ontvoeren en kwaad doen. Hedendaagse tekstvergelijking met de oudere edities levert echter het waterdichte bewijs dat het hier gaat om achterhaalde en verouderde toevoegingen en dat de oorspronkelijk krachtige vrouwen – de liefdevolle moeder, de sterke, wijze grootmoeder en de goede fee – omgezet werden in de slechte stiefmoeder, de boze heks en de kwaaie fee. Maar er is meer… In oudere uitgaven komen de koningsdochter, Assepoester en Doornroosje naar voren als heldinnen die zich uit een crisissituatie weten te redden en daarna zichzelf en hun omgeving transformeren. Later verschuift de aandacht van de heldin naar de held: de betoverde kikkerprins of de prins die Doornroosje wakker kust. Dat wordt in dit boek rechtgezet. Hier verlossen de heldin en de held elkaar… Haal je de gedateerde, buitenste vernislaag van het sprookje af, dan komt er een sterk en krachtig vrouwbeeld naar boven waarin de esoterische grondbetekenis opnieuw tot haar recht komt. De 21e eeuw is de eeuw van de herwaardering van de sterke vrouw. Het wordt hoog tijd om in onze tijd het krachtig vrouwelijke in balans te brengen met het moedig mannelijke. Het is dit oorspronkelijke en authentieke beeld dat wij aan de komende generaties kunnen en moeten doorgeven!

    Bestel bij Bol
  • Boek Stief Succes

    Stiefsucces

    Gideon de Haan & Violet Falkenburg | Paperback, e-book | Nederlandstalig

    Gids voor alle stiefvaders en -moeders. Met Begrijp je kind brengt bestsellerauteur Ria Blom rust in de tent. En welke ouder van jonge kinderen wil dat nou niet? Ria Blom is jeugdverpleegkundige en schreef eerder de bestseller Regelmaat en inbakeren. In dit boek biedt ze ouders inzicht in de ontwikkeling en het gedrag van kinderen, waardoor er een natuurlijke routine ontstaat waar het hele gezin van zal genieten. Met eenvoudig toepasbare tips en herkenbare verhalen uit de praktijk per leeftijdscategorie (0-4 jaar).

    Bestel bij Bol
  • Boek Samen in een nieuw gezin

    Samen in een nieuw gezin

    Erik-Jan Verbruggen | Paperback, e-book | Nederlandstalig

    Over samengestelde gezinnen. Informatie en aandachtspunten. Een samengesteld gezin wordt gevormd als een alleenstaande ouder hertrouwt. De opgave van (stief)ouders is veelomvattend! In deze uitgave krijgen ouders die zich voorbereiden op de vorming van een samengesteld gezin informatie en aandachtspunten aangereikt. Ook worden ouders die al zo’n gezin hebben, geholpen om te reflecteren op de gang van zaken in hun gezin. Samen in een nieuw gezin wil ouders ondersteunen en bemoedigen. Samenleven in een nieuw gezin vraagt om moed en volharding. Ook de familie of de (kerkelijke) omgeving van het samengestelde gezin kan in dit boek waardevolle informatie vinden.

    Bestel bij Bol

Filters

Hulpverlening in jouw provincie

Klik op de provincie om de hulpverlening in jouw provincie te zien.