Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Basistraining ‘Werken met de Stiefcirkel’ – voor professionals (dag 1) – 24 SKJ punten

30 oktober 2023 @ 09:00 17:30

Weet je dat samengestelde gezinnen vaak een gevoel hebben dat mensen om hen heen niet begrijpen wat ze bedoelen als ze het hebben over de hobbels die ze tegenkomen in hun stiefsysteem?

Dat ze zich daardoor vaak machteloos voelen, met name als ze horen: ’Je wist toch waar je aan begon?’ En dat wisten ze nou net niet! Ze dachten dat het vergelijkbaar was met een kerngezin maar het voelt in alles anders.

Ook als men begeleiding vraagt, hebben ze het gevoel een plattegrond van Utrecht mee te krijgen terwijl ze in Amsterdam rondrijden.  Ze botsen tegen muren aan en voelen zich dikwijls verloren.

“Het is zo ingewikkeld”, “ik heb het gevoel op een evenwichtsbalk te lopen”, “het geeft zoveel onrust” en  “ik mis het thuisgevoel” zijn veelgehoorde uitingen

Het aantal samengestelde gezinnen in Nederland neemt snel toe. Stellen die starten met een samengesteld gezin geven vaak aan dat ze gedurende de eerste jaren worstelen met de nieuwe samenstelling. 
Tijdens de basistraining gaan we inzoomen op de dynamiek van deze nieuwe samenstelling. We gaan kijken wie bij een stiefsysteem horen en waarom het van belang is in stiefsituaties altijd met subsystemen te werken en eigenlijk nooit met het hele systeem. Door ervaringsgerichte oefeningen wordt inzichtelijk welke thema’s aandacht verdienen. 

Er wordt een start gemaakt met het werken met de Stiefcirkel (ontwikkeld door Hengst/den Hollander). Dit model geeft handvatten op welke wijze ondersteuning kan worden gegeven in situaties waar de dynamiek in het systeem voor verwarring zorgt. Deze verwarring maakt dat de leden van het stiefsysteem (maar ook hulpverleners) soms door de bomen het bos niet meer zien. 

De volgende onderwerpen krijgen in elk geval aandacht: loyaliteitsconflicten, rouw, hechten en verschillende opvoedstijlen.

Wij gaan ervan uit dat je het boek ‘De mijne zijn de liefste‘ van te voren hebt gelezen. Het boek is bij de trainers/auteurs te bestellen via onderstaand mailadres of via de webshop.

Werkwijze
We gaan ervarend leren: theorie en praktijk wisselen elkaar af. We verwachten van onze cursisten dat zij bereid zijn hun eigen persoonlijke thema’s in te brengen of kunnen werken met casuïstiek van cliënten. 

Doelgroep
Professionals die werken met en in stiefsystemen (samengestelde gezinnen), zoals hulpverleners, stiefcoaches, gezinstherapeuten, relatietherapeuten, huisartsen, maatschappelijk werkers, POH-ers GGZ, medewerkers kinderdagverblijf en consultatiebureau, kindercoaches, beroepskrachten in het onderwijs, mediators, advocaten, beleidsmakers en anderen die in hun werk te maken krijgen met samengestelde gezinnen.

Trainers
Magda Hengst en Karin den Hollander

Prijs
Dag 1 (basistraining) + dag 2 (vervolgtraining) samen € 495,- (excl. BTW)
Dag 1 kan ook afzonderlijk gevolgd worden voor € 275,- (excl. BTW)

Dag 2 staat gepland op 20 november 2023. Na afronding van dag 2 ontvang je een certificaat en een Stiefcirkel om met je cliënten mee te werken!
De tweedaagse is SKJ geaccrediteerd met 24 punten (incl. voorbereiding, tussentijdse opdracht en toetsing).

Opgeven via educatie@stiefacademienederland.nl


€ 275 (excl. BTW)


Op de hoogte blijven van al onze activiteiten en nieuwsberichten? Dat kan!

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en wij zorgen dat al deze informatie netjes in jouw mailbox belandt!