Bol.com

Stepmom (film)

Anna en Ben moeten leren leven met het feit dat hun ouders Jackie en Luke gescheiden zijn. Er is nu een nieuwe vrouw in het leven van hun vader, de fotografe Isabel. Ze doet haar best om de kinderen goed te behandelen, maar is niet van plan haar werk hier onder te laten lijden. Jackie vindt echter dat de pogingen van Isabel tekort schieten. Het conflict wordt verergerd wanneer bij Jackie kanker wordt geconstateerd. Een ontroerende film die vanuit elke positie, en zeker die van de stiefmoeder (Julia Roberts), de pijn én de beste bedoelingen zichtbaar maakt.

Netflix

Bonusfamiljen (serie)

Samengestelde gezinnen komen dan wel vaak voor, dat wil niet zeggen dat het een eitje is om dit te handelen. In Nederland is het een veelvoorkomend begrip, zo ook in Zweden. De film Bonusfamiljen laat op sublieme wijze de hectiek en problemen zien, maar wel met een flinke lach.

Bonusfamiljen is dan ook een zogenaamde dramady, waarin drama en komedie is verweven. De serie draait om Lisa en Patrik, een gelukkig stel dat in verwachting is van hun eerste gezamenlijke kind. Het is namelijk niet het eerste gezin dat ze stichten. Lisa is al getrouwd geweest met Martin, waaruit een zoon (Eddie) en dochter (Bianca) zijn voortgekomen. Patrik heeft samen met Katja een zoon gehad: William. En nu komt er dus nog een kleintje bij, al weet nog niemand dat behalve Lisa en Patrick.

Wat Bonusfamiljen vooral goed belicht is de hectiek en problematiek waar je in een samengesteld gezin tegenaan loopt. De bijna onmogelijke agenda’s van een ieder, hoe contact te houden met je vorige partners, hoe worden de kinderen opgevoed en hoe gaan de kinderen met elkaar om die opeens familie zijn. 

BNN

Stiefkind van de rekening

Jonge stellen gaan volgens CBS-cijfers steeds sneller uit elkaar. Volgens deskundigen vinden ze daarna relatief snel weer een nieuwe liefde op datingsites of op het schoolplein. Niet lang daarna ontstaat vaak het samengestelde gezin. Maar uit onderzoek blijkt dat het prille gezinsgeluk vaak van korte duur is. Volgens advocaten en familierechters onderschatten stiefouders hoe moeilijk het is om van het kind van de ander te houden. Stiefkinderen zijn vaak nog in rouw vanwege de scheiding van hun ouders en dulden geen nieuwe opvoeder.

Zembla onderzoekt hoe het komt dat twee op de drie samengestelde gezinnen sneuvelt en wat dit voor de betrokken kinderen betekent.

Regie: Hetty Nietsch
Research: Simone Tangelder
Eindredactie: Manon Blaas

NPO Start

Hollandse zaken: Gesteggel in stiefgezinnen

Ruzie over de opvoeding, exen die zich overal mee blijven bemoeien en stiefkinderen die de nieuwe partner van pa niet moeten. Het is een opgave om een stiefgezin – waarbij tenminste een van de partners kinderen uit een eerdere relatie heeft – bij elkaar te houden. Naar schatting redt twee op de drie samengestelde gezinnen het uiteindelijk niet. Veel stellen beginnen op een roze wolk. Tot over hun oren verliefd denken de partners hun beide gezinnen tot een prachtig nieuw geheel te smeden. Met soms als bonus een liefdesbaby. Maar de praktijk blijkt weerbarstiger.

Met pijnlijke gevolgen voor de kinderen die een tweede scheiding meemaken. En voor grootouders, die weer afscheid moeten nemen van hun stiefkleinkinderen. Waarom is het zo moeilijk een harmonieus stiefgezin te vormen? Waar gaat het mis? Welke valkuilen zijn te vermijden? Onder leiding van Cees Grimbergen gaan verschillende (stief)ouders en kinderen met elkaar in gesprek over het leven in een samengesteld gezin. Ook de uitdagingen voor stiefgrootouders komen aan bod. Tot slot geven de kinderen nog tips!

2DOC

Echo

Door scheidingen, adoptie en tweede huwelijken deelt geen van de vier kinderen in de familie Van Wijk dezelfde biologische ouders. Op zoek naar wat familie tot familie maakt neemt Huibert van Wijk, de filmmaker en jongste zoon ons mee in de complexe geschiedenis van dit samengestelde gezin. ECHO laat zien hoe een familiegeschiedenis doorklinkt in de personen die we vandaag de dag geworden zijn.

ZAPP

Mijn gelukkige ingewikkelde familie 

Wat betekent het voor een kind om op te groeien in een niet-standaardgezin? Of dat nu vanwege een echtscheiding is of omdat je een donorvader hebt, hoe ervaar je dat? In deze geestige, korte jeugddocumentaire staan drie jonge meisjes centraal die opgroeien in bijzondere gezinnen met meerdere halfbroertjes, halfzusjes, extra moeders, bonus-moeders en half-moeders. De meisjes introduceren hun gezin en confronteren hun ouders voor het eerst met hun onbeantwoorde vragen, maar uiten ook hun bewondering voor hoe hun ouders het aangepakt hebben.

Tijd voor Max

Samengestelde gezinnen (Interview, 2011)

Loes Luca, Loes Reijnen en Daan van der Horst bij ‘Tijd voor Max’ over leven in een samengesteld gezin a.d.h.v. vier tips:

  • Niet samenwonen tijdens de puberteit
  • Rond de tafel en geen ‘jij moet weg’
  • Je hoeft niet van je stiefkind te houden
  • Opvoeding blijft bij de biologische ouder

Thema samengestelde gezinnen aan van 19.24 – 31.20.

Tijd voor Max

Samengestelde gezinnen (Interview, 2010)

Interview met Floor Hilgers (sinds haar 27e stiefmoeder van twee jongens en kreeg later met haar man nog twee dochters) en Ietje Heybroek (gezinstherapeute).

Thema samengestelde gezinnen aan van 14.00 – 24.47.

Fei Fei en de maan

Netflix

Fei Fei en de maan (film)

Gedreven door herinneringen aan haar moeder bouwt de vindingrijke Fei Fei een raket en reist naar de maan om het bestaan van een legendarische maangodin te bewijzen.

Een verhaal over rouw, opgroeien en in daarnaast tikt het ook aan hoe te leren leven met de nieuwe partner van je vader en haar kind. Het rouwproces en het loyaliteitsproces van Fei Fei worden mooi in beeld gebracht.