Wat irritant is dat toch! Een moeder waar je bijna niets van mag! Je vrienden mogen altijd alles en jij mag niets. Om nog maar niet te spreken over je vader. Als je daar bent, is het altijd feest. Ik moet je hier helaas uit een droom helpen. Het lijkt voor jou de waarheid, maar het is niet altijd de werkelijkheid.

Bij alles wat je kunt vergelijken en kiezen, zal het één altijd “minder” zijn dan het ander. Kleding die je wilt kopen. De nieuwste games. Wie nou het leukste meisje of de leukste jongen in de klas is. In alle gevallen zal er eentje minder (hip, nieuw, leuk) zijn. Alleen kun je je moeder niet terug in het winkelrek hangen, met een appje aan de kant zetten of ruilen. Je hebt er maar één en daarmee zul je het moeten doen.

Hoewel je misschien af en toe anders zult denken: ook jouw moeder is maar een mens. Jazeker! Ze heeft een eigen wil, gedachten en meningen. Probeer te zoeken naar dingen die je wel te gek vindt aan en bij je moeder. Die zullen er zijn, daar ben ik van overtuigd. En maak de zaken die je “minder” mag bij je moeder bespreekbaar.

Eén tip: begin nooit met: ‘Bij papa/vrienden mag dat wel.’ Maak er een eigen ding van met je moeder. Het zijn jullie afspraken en het is jullie unieke relatie. Sterk je met de gedachte dat ook bij niet-gescheiden ouders er altijd één bij zit van wie je minder mag. En daar is de kans dan ook nog eens groot dat die ouder de ander ouder wil overhalen. Daar heb jij als kind van gescheiden ouders dan weer minder last van! 


Door Sjoerd Neggers
Eerder gepubliceerd in het STIEF m/v nummer
4

Gerelateerde artikelen