Terwijl leeftijdsgenoten zich druk maken over gefriendzoned worden, wordt Bastiaan Meijer (23) door de dochter van zijn vriendin gedadzoned. Hoe is het om als twintiger stiefouder te worden? Bastiaan sprak erover met generatiegenoten Thijs en Ammerens.

‘Je werd vader toen je in mijn vriendenboekje schreef.’ De dochter van mijn vriendin kijkt me lachend aan, terwijl ze in haar badpakje wacht tot de zwemles begint. Als ik vraag van wie ik dan de vader ben, wijst ze trots naar zichzelf. Ik moet lachen. Je hoeft dus niet eens zelf een kind te verwekken: anno 2018 is het schrijven in een vriendenboekje al genoeg om vader te worden. Ik ben 23 jaar, heb een vriendin van 26 en een stiefdochter van 6. Ik heb deze zin heel vaak hardop uitgesproken en herschreven. Want heb ik nou een stiefdochter van zes? Ik voel me niet stiefvader genoeg om te zeggen dat ze mijn stiefdochter is. Maar toch voelt het als verloochenen als ik haar de dochter van mijn vriendin blijf noemen. Gek eigenlijk. Een jaar geleden maakte ik me hier, als thuiswonende student, nog helemaal niet druk om.

Zeven kinderen
Thijs Westerhof (28) herkent dit als geen ander. Hij woonde ook nog thuis toen hij vijf jaar geleden zijn vijftien jaar oudere vriendin ontmoette. Niet veel later was hij de man in een gezin met vijf kinderen. Lachend vertelt hij hierover: ‘Bij mijn ouders thuis vond ik het veel te stil. Ik houd wel van leven in de brouwerij en ik kan je garanderen dat je dat hebt met vijf kinderen. Ik moet er niet aan denken dat ik was gaan samenwonen met iemand van mijn eigen leeftijd. Dan werk je, kijk je Netflix en zeg je weinig tegen elkaar. Nu is er altijd wat te doen.’ Inmiddels heeft hij met zijn vrouw ook nog twee eigen kinderen. Er is voor Thijs geen enkele twijfel over hoe hij de zeven kinderen noemt. ‘Ze zijn allemaal gelijk en ik noem ze allemaal mijn kinderen. De jongste is een halfjaar en de oudste 19. Voor de jongere kinderen ben ik ook echt een vader, terwijl ik voor de oudere kinderen meer een vertrouwenspersoon ben.’

Je lult
Thijs en ik zijn het erover eens dat je als jonge stiefvader altijd gespreksstof hebt. Thijs werkt in de ICT en krijgt regelmatig de vraag hoe zijn gezinssituatie is. ‘Als ik vertel dat ik 28 jaar ben en zeven kinderen heb, kijken ze me vaak aan van: “je lult”. Er is nog steeds één collega die denkt dat het onzin is.’ Zelf ging ik afgelopen kerstvakantie met de dochter van mijn vriendin (of mijn stiefdochter?) naar de bioscoop. Ik kwam twee oudere mannen tegen die ik kende van de lokale omroep. Ze vroegen lachend aan me: ‘Is dat je kleine nichtje? Of is ze soms je dochter…’ Toen ik met een stalen gezicht zei dat ze mijn dochter was, keken ze me vol ongeloof aan. Heerlijk.

Dadzone
Het heeft een paar maanden geduurd voordat ik in mijn hoofd geaccepteerd had dat ik een vaderrol heb in het leven van een zesjarige. Afgelopen zomer was ik me voor het eerst bewust dat kinderen mij zo zien. Een vriendinnetje van mijn stiefdochter A. kwam naast me zitten op het bankje in de speeltuin. ‘Papa van A., hoe heet u van achteren?’ vroeg ze. ‘Radio’, antwoorddde A. trots, ‘Bastiaan Radio.’ Ik keek naar mijn vriendin en we moesten lachen. ‘Nee gekkie, Meijer. Radio is waar ik werk.’ De meisjes gingen weer spelen, en ik besefte dat ik door vriendinnetjes als haar vader word gezien. Waar de meeste jongens van mijn leeftijd bang zijn om gefriendzoned te worden, was ik zojuist gedadzoned.

Thijs geeft aan zich gelijk thuis te hebben gevoeld in zijn vaderrol, dus daarom besluit ik te bellen met de 26-jarige Ammerens. Ze was vijf jaar geleden net weer thuis gaan wonen en haar leven stond in het teken van stappen en drinken. In haar stamkroeg leerde ze een man kennen. ‘Ik vond ‘m charmant, maar meer ook niet. Het hield me tegen dat hij 15 jaar ouder was en een dochter van 9 had. Toen ik hem uiteindelijk toch leuk begon te vinden, dacht ik: “Mijn god, dat heb ik weer.” Mijn vriendinnen reageerden positief en ik besloot er vol voor te gaan. Het zou gek zijn als ik zou zeggen dat ze mijn dochter is, want ze heeft nog een moeder. We hebben een goede band, maar ik wil niet de plaats van haar moeder innemen.’

Ouders
Als jonge stiefouder komt er een moment dat je aan je ouders moet vertellen dat je een partner met een kind hebt. Ik vond dit zelf heel lastig, omdat ik het in mijn hoofd nog niet volledig geaccepteerd had. Mijn ouders wisten van het contact met mijn vriendin, maar ze wisten niet dat ze een dochter had. Het werd per dag lastiger voor me om het te vertellen. Op een gegeven moment had ik alle moed bij elkaar geraapt en vertelde ik het aan mijn moeder en een dag later aan mijn vader. Ze reageerden niet meteen positief, want ze maakten zich zorgen om mijn toekomst. Toen ze er wat langer over nadachten, vonden ze het bijzonder dat ik deze stap durfde te zetten en hebben ze mijn vriendin en dochter omarmd.

Voor Thijs voelde het meer als een formaliteit: ‘Mijn ouders wisten dat ik contact had met mijn vrouw, maar nog niet dat ze vijf kinderen had. In het begin waren ze hier ook echt niet blij mee. Ze waren bang dat ik mijn toekomst aan het vergooien was. Ze konden hoog of laag springen, maar ik had mijn keuze gemaakt. We hebben daarna nog een paar keer goed gesproken en toen mijn vrouw en ik nog twee kinderen kregen, hadden ze door dat ik echt serieus was.’

Boos
Na een maand gedatet te hebben, besloot Ammerens het ook aan haar ouders te vertellen. ‘Ik heb het eerst aan mijn moeder verteld, omdat ik wist dat zij minder negatief zou reageren dan mijn vader. Ik vertelde dat ik iemand ontmoet had die ouder was dan ik en dat hij een dochter had. Ik merkte dat zijn dochter meer een ding was dan zijn leeftijd. Samen met mijn moeder heb ik het een week later aan mijn vader verteld. Hij was boos en vond dat ik er niet aan moest beginnen. Volgens mij was het niet het probleem dat ik de relatie aanging, maar meer de hele situatie. Hij had het idee dat ik mijn toekomst vergooide.’ Inmiddels is het helemaal goedgekomen en heeft Ammerens samen met haar vriend ook een kindje. ‘Mijn vader en man zijn nu twee handen op een buik’, lacht Ammerens. ‘Hij neemt het zelfs vaker op voor mijn man dan voor mij.’

Spijt
Het is niet standaard om op jonge leeftijd een relatie te krijgen met iemand die al een kind heeft. Je offert een deel van je jeugdige vrijheid op en hebt ineens verantwoordelijkheden. Maar de komst van één of meerdere kinderen kan ook je leven verrijken. Thijs, Ammerens en ik hebben er in elk geval alle drie nog geen moment spijt van gehad.


Door Bastiaan Meijer
Eerder gepubliceerd in STIEF m/v nummer
2

Gerelateerde artikelen