De zomervakantie komt er weer aan! Hoe zorg je ervoor dat je familievakantie gezellig en relaxed verloopt? Natalie heeft al een samengestelde vakantie achter de rug en verzamelde tips.

1. Maak goede afspraken

Twee gezinnen, met hun eigen cultuur, normen en waarden. Als je samenwoont heb je vaak een vaste daginvulling, maar op vakantie ligt alles nog helemaal open. En iedereen heeft een ander beeld van de ideale invulling. Vraag jezelf, je partner en de kinderen wat zij een fijne vakantie vinden. Zo kan iedereen aangeven wat z’n wensen zijn. Bijvoorbeeld een wifi-netwerk voor pubers, een speeltuin voor de kleintjes en een leuk stadje in de buurt voor papa/mama, voldoende (buiten)ruimte en wellicht zwemwater op loopafstand. Ook dingen als wel of niet samen ontbijten kun je beter van te voren afstemmen. Want als je van te voren heldere afspraken maakt, geeft dat een hoop duidelijkheid voor iedereen. Wissel dagjes uit af met dagjes ‘thuisblijven’ en kijk of iedereen zich kan vermaken en niet al te veel met elkaar hóeft op te trekken. 

2. Maak financiële afspraken 

Bij het maken van afspraken horen ook de financiën. Wie betaalt wat? Wordt alles 50/50 verdeeld, of betaalt de een wat meer dan de ander? Dit hangt af van de inkomsten en misschien ook van het aantal eigen kinderen dat je meeneemt. Een leidraad kan zijn hoe jullie het normaal gesproken doen in het huishouden, of met gezamenlijke uitjes. Bepaal jullie budget en maak een kostenverdeling die goed voelt. Als je het 50/50 verdeelt, draagt dat wel bij aan het ‘samengevoel’ (en het is ook nog eens makkelijker te verrekenen).

3. De reis is ook vakantie

Hebben jullie geen grote auto samen? Leen of huur er dan een. In de vorige editie van STIEF m/v kun je lezen welke auto voor jullie gezin geschikt is. Het draagt bij aan de gezelligheid (na de legpuzzel wie het beste naast wie kan zitten) en het kan goedkoper zijn dan met twee auto’s. Of ga juist met twee auto’s als jullie dat prettiger vinden. Neem in elk geval voldoende vermaak voor onderweg mee. Hou met de reisafstand wel rekening met wat iedereen aankan en neem genoeg eten en drinken mee. Stop regelmatig, als het even kan op plekken waar iets leuks te zien of te doen is. 

4. Stel je verwachtingen bij

Ook al maak je van te voren heldere afspraken, als je op pad gaat met te hoge verwachtingen kan het wel eens tegenvallen. Dat geldt ook voor de kinderen. Zij vinden het misschien even wennen dat dingen nu anders gaan dan tijdens de vakanties van vroeger. Maak jezelf ook niet te afhankelijk van de anderen. Wilde je graag een wandeling maken, maar haakte iedereen ineens af? Trek dan je eigen plan en ga toch, terwijl de andere ouder bij de kinderen blijft. Gedraagt een kind zich onmogelijk? Ga als ouder dan in een 1-op-1 gesprek na wat er aan de hand is en toon begrip, maar geef ook je grenzen aan en maak duidelijk dat je niet meegaat in dit gedrag. Accepteer dat het niet altijd harmonieus hoeft te verlopen. Het is de kunst om het ontspannen te houden. Dus maak het jullie vooral gemakkelijk, relax en go with the flow, ook als dat betekent dat je misschien niet alles kunt doen wat je in gedachten had. Zorg dat je om de vakantie heen tijd vrij houdt, voor de voorbereiding en om bij te komen en rustig uit te pakken na terugkomst.

Natalie: ‘Voor onze eerste gezamenlijke vakantie met zijn zevenen wilden we het onszelf makkelijk maken. Dus maakten we er een korte vakantie van en bleven we relatief dichtbij huis. Het werd een weekje op vakantie-eiland Texel, op een bungalowpark waar iedereen zich goed kon vermaken: lekker buitenspelen, naar het zwembad, tafeltennissen en af en toe meedoen met het animatieprogramma. Zo konden we af en toe ook even met z’n tweeën zijn. We gingen er regelmatig met z’n allen op uit, want er was heel veel leuks te doen in de omgeving. Niet iedereen had altijd overal evenveel zin in, maar dan gingen we de keer daarna iets anders doen. Kinderen blij, wij blij! De week vloog om en het mooie weer droeg daar zeker aan bij.’ 

Vakantiechecklist 

Voor elk soort vakantie heb je weer andere dingen nodig. Ook hier geldt: een goede voorbereiding is het halve werk.  Laat kinderen zoveel mogelijk zelf hun tas inpakken. Maak een goede paklijst (op internet zijn veel voorbeelden te vinden) en spreek af wie voor wie inpakt. Denk vooral aan: 

  •   Alle paspoorten
  •   Toestemmingsformulier(en) van de andere ouders

Als je naar het buitenland gaat, moet de andere ouder toestemming geven. Het standaard Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland is te vinden op rijksoverheid.nl. En als je dan toch met de andere ouder in gesprek bent, kijk dan of het een mogelijkheid is om het wisselmoment op vakantie te laten plaatsvinden, zodat de kinderen niet twee keer heen en terug door Europa in de auto zitten.

  •   Reisverzekering

Bij veel verzekeraars kun je categorieën kiezen in je reisverzekering: van personenhulp en ziektekosten tot autohulp en bagageverzekering. Check ook meteen of de autoverzekering voldoende dekking biedt.

  •   Auto check-up

Voorkom dat je langs de weg komt te staan en breng je auto even naar de garage voor een zomerbeurt. Check ook op anwb.nl welke zaken je (in het buitenland) in de auto moet hebben, bijvoorbeeld een brandblusser, veiligheidshesje, gevarendriehoek, alcoholtest en de benodigde autovignetten.

  •   Navigatiesysteem / wegenkaart

Een navigatiesysteem (bijvoorbeeld Google Maps) is een bijna onmisbare hulp op vakantie, maar als dit niet werkt is het prettig om een wegenkaart mee te hebben als back-up. Je kunt kaarten ook offline downloaden, voor als je internetbundel extra geld kost, of wanneer je slecht mobiel internet verwacht.

  •   Rugzak met eigen spulletjes 

Handig als ieder kind een eigen rugzak heeft met spulletjes en leesvoer om zichzelf (ook onderweg) te vermaken.

  •   Luisterboek 

Er zijn veel leuke (kinder)boeken beschikbaar als luisterboek, bijvoorbeeld via de app Storytel of de Luisterbieb app van de bibliotheek. 

  •   Eigen muziek + koptelefoon

Met Spotify Family kun je tot 5 accounts maken, zodat ieder naar zijn favoriete muziek kan luisteren (wel vooraf downloaden zodat je offline kunt luisteren). 

  •   EHBO-kit

Een basissetje volstaat, aangevuld met extra pleisters, zonnebrandcrème en tabletjes tegen reisziekte.

  •   Taalgids / Point-it

Leer de kinderen handige woordjes. Met het boekje Point-it kunnen ze zaken aanwijzen. Ook handig voor ouders!

  •   Vakantiezakgeld

Met een eigen potje kan elk kind iets leuks kopen: iets lekkers of een mooie souvenir.

  •   Eigen fototoestel (of oude smartphone)

Foto’s van kinderen geven een beeld van wat zij interessant vinden. Maak na thuiskomst een collage van de mooiste vakantiefoto’s.

Prettige reis!


Door Natalie Holtslag m.m.v. Corine Verdijk
Eerder gepubliceerd in STIEF m/v nummer 2

Gerelateerde artikelen